آیا میدانید کلاژن چیست؟ کلاژن یا لغت انگلیسی آن Collagen واژهای یونانی به معنای تولید کننده چسب است. این ماده حدود یک سوم از پروتئینهای بدن را تشکیل میدهد و از فراوانترین پروتئینهای سخت و نامحلول بدن است. کلمه کلاژن اغلب پوست صورت و ماده ضد پیری را در ذهن ما تداعی میکند، اما حقیقت این است که این پروتئین مهم، از مهمترین اجزای ساختمانی پوست، استخوان، ماهیچهها و .. است که مانند چسبی اجزا و بافتهای مختلف بدن را کنار یکدیگر نگه میدارد.
فواید کلاژن در پوست به خصوص صورت بسیار زیاد است و در ارتباط با پوست میتوان گفت: این پروتئین به استحکام و حالت کشسانی پوست و همچنین جایگزینی سلولهای مرده پوست کمک شایانی میکند.
فواید کلاژن بسیار زیاد است و حداقل شانزده نوع پروتئین کلاژن در بدن وجود دارد که ۳ تا ۵ نوع آنها از اهمیت بالایی برخوردار هستند. به عبارتی در ارتباط با کلاژن سازی پوست میتوان گفت: این پروتئین به استحکام و حالت کشسانی پوست کمک میکند، با حفظ آب بافت پوستی، مانع از خشکی و چین و چروک میگردد و جایگزینی سلولهای مرده پوست را بهبود میبخشد. کلاژن توسط بدن تجزیه و دوباره تولید میشود، اما افراد میتوانند این ماده را به صورت مایع، پودر، کپسول و غذاهای سرشار از پروتئین دریافت کنند.
پوست بزرگترین اندام بدن است و کلاژن یکی از اجزای اصلی آن به شمار میرود که در استحکام، حالت کشسانی، خاصیت ارتجاعی و آب رسانی به پوست نقش مهمی ایفا میکند. تقریبا میتوان گفت که ۷۵ درصد از دومین لایهی پوست را کلاژن تشکیل میدهد.
این ماده علاوه بر تقویت پوست، باعث تولید پروتئینهای دیگری شده که از بروز آکنه و سایر بیماریهای پوستی جلوگیری میکند . همچنین موجب بهبود پوست و جوانسازی آن، جلوگیری از پوکی استخوان، کاهش سلولیت، تقویت استخوانها و تقویت رشد مو و ناخنها میشود.
برای افزایش میزان کلاژن پوست و حفظ استحکام و شادابی، از روشهای مختلفی مانند تزریق کلاژن به پوست استفاده میشود و چون کلاژن یکی از پروتئینهایی است که در حالت عادی در بدن وجود دارد، معمولا تزریق آن بی عارضه و بدون مشکل خواهد بود.
برای کلاژن سازی پوست صورت و بدن درمان های متعددی وجود دارد که برخی از این روش ها به شرح زیر هستند:
البته باید یادآور شویم، تزریق چربی اگر به شکل درست و اصولی و توسط پزشک مجرب و ماهر انجام شود، میتواند به نتایج مطلوب منجر شود. در غیر این صورت ممکن است فرد را با عوارض و صدمات فراوانی روبرو کند.
کلاژن سازی طبیعی برای پوست صورت بعد از سن ۲۰ سالگی نسبت به گذشته چیزی در حدود ۱ درصد کمتر میشود. این روند بعد از سن ۳۰ سالگی سرعت گرفته و آنقدر کاهش پیدا میکند که میتوان گفت متوقف شده است. یعنی هرچه سن انسان بالاتر رود، کلاژن سازی پوست کمتر صورت میگیرد. از دست دادن کلاژن را باید جدی گرفت. بنابراین برای جوان ماندن پوست صورت، از روش های گوناگونی مانند تزریق کلاژن، استفاده از قرص کلاژن برای پوست، رژیم غذایی مناسب، داشتن روتین مراقبت از پوست، مصرف ویتامین سی و … کمک میگیرند.
بنابر تحقیقات صورت گرفته، مصرف کلاژن نقش مهمی در سلامت پوست و بدن دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
حال که آموختید کلاژن چیست و چه نقشی در بهبود سلامت پوست و بدن دارد، جالب است بدانید که امروزه متخصصین و پزشکان با انجام آزمایشات و واکنشهای مختلف توانستهاند تا راههای بسیاری را برای تحریک کلاژنسازی پوست ارائه دهند. راه های خانگی سادهتر و کم هینهتری نیز وجود دارد که با انجام مداوم و مستمر آنها میتوانید تا حد زیادی به کلاژن سازی پوست خود کمک کنید. برخی از این مواد را که حاوی کلاژن هستند و در جوان سازی پوست ما موثرند، در ادامه باهم بررسی میکنیم:
این دسته از مواد سرشار از ویتامین سی بوده و تاثیر بسزایی بر تحریک کلاژن سازی پوست صورت و بدن دارد. شما میتوانید با تامین ویتامین سی مورد نیاز بدن خود و قرار دادن مقدار مناسب از آن در رژیم غذایی به کلاژن سازی و جوان شدن پوست خود کمک کنید. از بهترینهای خانواده مرکبات برای کمک به کلاژن سازی طبیعی پوست میتوان به لیمو ترش، پرتقال، لیمو شیرین و نارنگی و … اشاره کرد.
استفاده به اندازه و مستمر از سبزیجات، به علت داشتن مقدار زیادی کلروفیل در ساختار خود و خواص آنتی اکسیدانی، ضمن تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن و تحریک کلاژن سازی پوست، امکان ابتلا به بسیاری از بیماریها را به حداقل رسانده و به سلامت هرچه بیشتر پوست شما کمک میکند.
سفیده تخم مرغ سرشار از پروتئین و مواد مغذی است و زرده آن حاوی مقدار قابل توجهی کلاژن است که با استفاده از آن در رژیم غذایی، نیاز بدن به اکثر پروتئین ها را برآورده شده و تاثیر بسیار شگفت انگیزی بر ساخت کلاژن و کلاژن سازی طبیعی پوست صورت و بدن شما خواهد داشت.
توجه داشته باشید که در مصرف آن زیاده روی نکنید، زیرا مصرف بیرویه تخم مرغ سبب مشکلات و بیماریهای کبدی خواهد شد.
سیر خواص بینظیر و شگفت انگیزی برای بدن انسان دارد. از جمله این خواص و فواید سیر میتوان به کمک به هضم و جذب گوارشی، ضدعفونی کردن بدن و رفع مشکلات مزاجی و تحریک کلاژن سازی اشاره کرد.
جالب است بدانید که کلاژن در صیفی جات چیست و کدام یک از آنها حاوی کلاژن هستند؟ صیفی جات قرمز رنگی مانند گوجه فرنگی، فلفل قرمز، هویج و … خواص آنتی اکسیدان بسیار ویژهای دارند و علاوه بر محافظت از بدن در برابر رادیکال های آزاد و واکنش های مضر، منبعی غنی از کلاژن به حساب آمده و کلاژن سازی را در بافتهای مختلف بدن و پوست تحریک میکنند.
امروزه انواع مستقیمی از ژلاتین وجود دارد که به خودی خود ارائه مستقیمی از کلاژن و عملکرد آن در بدن است. از جمله این موارد میتوان به جوشادن قلم گوسفند و گاو و استخراج ژلاتین طبیعی از آنها اشاره کرد. اگر تمایلی به استفاده از منابع ژلاتین حیوانی به این صورت ندارید، میتوانید ژلاتین گیاهی را به صورت آماده از بازار تهیه کنید.
یکی از منابع غنی کلاژن، مواد حاوی ویتامین آ است. موادی مانند هویج و ماهی حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین آ، یعنی کاروتن هستند. این مواد به صورت پودر، قرص و کرم در داروخانهها و بازار موجودند که میتوانید برای کلاژن سازی پوست صورت خود از آنها استفاده کنید.
ویتامین ث یا آسکوربیک اسید از جمله مواد ضروری و مهم مورد نیاز بدن برای ساخت کلاژن است که به خودی خود در بدن ما تولید نمیشود و لازم است از منابع غذایی و یا استفاده از قرصهای ویتامین ث به بدن برسد تا نیاز آن را رفع کند. سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، اسفناج، چغندر، بادمجان و… منابع سرشار از ویتامین ث هستند که با مصرف مقدار مناسب از آنها میتوانید به طور موثری به کلاژن مورد نیاز بدن خود دست پیدا کنید.
علاوه بر مواردی که در بالا برای کلاژن سازی صورت به آن اشاره کردیم، استفاده از ماسک های خانگی نظیر ماسک جوش شیرین و عسل، ماسک گوجه فرنگی، ماسک آرد برنج و سفیده تخم مرغ و همچنین محصولات بهداشتی نظیر کرم جوان کننده ویتامین سی نیز میتواند به عنوان یک عامل کلاژن ساز قوی برای پوست شما باشد.
حالا که در وب سایت نئودرم با واژه کلاژن پوست صورت چیست آشنایی پیدا کردید و نقش آن را در سلامت پوست و مو دریافتید، تجربیات خودتان را در مورد مصرف مواد و محصولات بهداشتی حاوی کلاژن و تاثیرات آن بر روی پوست خود به اشتراک بگذارید. مشتاقانه منتظر شنیدن و استفاده از تجربیاتتان هستیم.