فرض کنید ظرفی پر از آلوچه یا گوجه سبز پیش رویتان قرار دارد! حتی با نگاه کردن به آن هم میتوانید مزه آن را تصور کنید. این ذهنیت شما به علت وجود حسی به نام چشایی است. حس چشایی یکی از مهم ترین حواس پنجگانه انسان است. همین که ظرف آلوچه پیش رویتان باشد و با مزه کردن آن طعم ترش احساس نکنید، میتواند یکی از سادهترین دلایل برای ثابت کردن اهمیت آن باشد. مزهها به وسیله ساختاری که در دهان و گلو وجود دارد، احساس میشوند. جوانه های چشایی واقع در قسمت فوقانی زبان وظیفه تشخیص مزهها را دارند. به طور کلی با این حس میتوان ۴ مزه را احساس کرد:
حس چشایی مانند تمام قسمتهای بدن ممکن است دچار اختلال شود. با توجه به نزدیک بودن حس بویایی به چشایی ممکن است برخی از افراد در بسیاری از مواقع این دو حس را با یکدیگر اشتباه بگیرند. برای تشخیص اختلال در این حس در بیشتر مواقع به کمک پزشک نیاز است. به طور کلی با توجه به اینکه جوانه های چشایی بر روی زبان، حلق و گلو قرار گرفته است، مزه توسط این گیرندهها احساس میشود. بیماریهایی که این مناطق را درگیر کنند، ممکن است سبب اختلال در حس چشایی شوند.
علائم این اختلال میتواند احساس بد مزه بودن دهان بدون خوردن چیزی باشد یا تشخیص ندادن مزهها به درستی، در برخی موارد نادر، فرد مزهها را با هیچ شدتی احساس نمیکند.
در پاسخ به این سوال باید به ارتباط بین حس بویایی و حس چشایی اشاره کرد. با توجه به نزدیک بودن این دو حس و تاثیر آنها بر یکدیگر، هر تغییری در بینی و هر قسمت از بدن که به حس بویایی مرتبط باشد، بر این حس نیز تاثیر دارد. هنگامی که سرما میخورید، ورم و التهاب در بینی بر حس بویایی شما تاثیر میگذارد. با تغییر در حس بویایی، حس چشایی شما نیز ضعیف میشود. نیازی به نگرانی در مورد از دست دادن حس ذائقه نیست، زیرا پس از طی شدن دوره سرماخوردگی این حس به روز اول خود بازخواهد گشت.
اختلال در حس چشایی ممکن است دلایل مختلفی از جمله حساسیت، سرماخوردگی، آنفلونزا، کرونا و… داشته باشد. برای درمان این اختلال اولین کاری که لازم است تشخیص صحیح دلیل آن است. اگر دلیل این اختلال سرماخوردگی باشد، نیازی به نگرانی نیست. تنها پس از گذراندن دوره آن، این اختلال از بین خواهد رفت؛ اما در موارد دیگر لازم است ابتدا حساسیت یا بیماریهای دیگر برطرف شود. گاهی ممکن است دلیل این بیماری مصرف برخی داروهای دیگر باشد، اما برای توقف مصرف این داروها لازم است با پزشک مشورت کنید. کووید ۱۹ نیز یکی از دلایلی است که سبب از بین رفتن ذائقه شما میشود. در ادامه به طور کامل به بیماری اختلال حس چشایی در کرونا پرداخته شده است.
مدت زیادی نیست که بیماری کووید ۱۹ افراد بسیاری را در سرتاسر جهان درگیر کرده است. تحقیقات زیادی بر روی این بیماری در حال انجام است، اما طبق بررسی جامعه آماری گستردهای، محققان به این نتیجه رسیدهاند که از دست دادن بویایی و حس چشایی یکی از واضحترین علائم ابتلا به این بیماری است. کرونا علائم دیگری علاوه بر از بین بردن حس ذائقه نیز دارد که شامل بدن درد، درد قفسه سینه و غیره میشود. در صورتی که به هر یک از این علائم دچار شدید بهتر است سریعا برای انجام تستهای مربوطه به پزشک مربوطه مراجعه کنید.
برای بازگشتن حس چشایی پس از کرونا بهتر است از خوردن غذاهای بیش از حد شیرین یا بیش از حد شور خودداری کنید. نوشیدن آب زیاد و استراحت به اندازه کافی در دوران این بیماری پیشنهاد میشود. در مواردی مشاهده شده پس از برطرف شدن علائم بیماری، این دو حس نیز بازگشته است. در برخی افراد ممکن است برگشتن حواس کمی بیشتر زمان ببرد.
چشایی از مهمترین حسهایی است که نبود آن میتواند بر زندگی افراد، چاقی، لاغری و میل به غذا خوردن تاثیرگذار باشد. بدون وجود این حس، آرامش انسانها نیز از بین خواهد رفت. این حس همان آرامشی است که از نوشیدن چای گرم میگیرید یا طعم خوش میوههای مختلف است. برند محصولات مراقبت از پوست، مو و بدن نئودرم در خصوص اهمیت این حس در کمپین اخیر خود به آن پرداخته است. ویدئوی زیر را در این خصوص مشاهده کنید.
در این کمپین به تمامی حواس پنجگانه و تاثیر آنها در آرامش بخشیدن به زندگی اشاره شده است. کمپین “حس بیکران آرامش زندگیست” به حس لامسه، بینایی و بویایی اشاره کرده و هم اکنون به چشایی پرداخته است. برای اطلاعات بیشتر در مورد این حس میتوانید صفحه اینستاگرام نئودرم را دنبال کنید.
برای اطلاع بیشتر درباره نقش حواس پنجگانه در رسیدن به آرامش و دنبال کردن کمپین “حس بیکران آرامش زندگیست” این مقاله را مطالعه کنید.